De dienstverlening op de woningmarkt
Evolutie van de dienstverlening op de woningmarkt
Als u van plan bent een woning te kopen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de huidige woningmarkt en de dienstverlening. Maar heeft u zich ook al een keer verdiept in de evolutie van de dienstverlening op de woningmarkt? via onderstaande link hebben wij een tijdlijn gemaakt over hoe de dienstverlening van de woningmarkt zich beweegt vanaf ongeveer het jaar 1914.
Nieuwartikelen over de woningmarkt
Zodra u een woning gaat aan- of verkopen is het belangrijk om te weten wat er op de huidige woningmarkt gebeurd. Lees hier het laatste nieuws over de woningmarkt.
Coronapandemie geeft huizenprijzen extra zetje: sterkste stijging in bijna 20 jaar
De huizenprijzen in Nederland zijn in februari het sterkst gestegen in bijna twintig jaar. Volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster waren koophuizen gemiddeld 10,4 procent duurder dan een jaar eerder.
Van een coronadip lijkt op de woningmarkt absoluut geen sprake, geeft CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen aan. Sterker nog, hij denkt dat de coronapandemie de huizenprijzen mogelijk zelfs een extra zetje heeft gegeven. Omdat veel mensen vorig jaar bijvoorbeeld niet op vakantie konden is er veel meer gespaard dan in andere jaren. Al dat extra geld kunnen mensen nu gebruiken om meer te bieden op huizen. (AD, 2021)
De stand van het land: Stijgende huizenprijzen, Nederland in woningnood
Op 17 maart gaan we naar de stembus. Om je te helpen bij je keuze maken we de balans op: hoe staat Nederland ervoor? Dit keer nemen we de woningmarkt onder de loep. Hoe hoog is de woningnood precies? En hoe erg is dat?
Ondanks de coronacrisis blijven de huizenprijzen maar stijgen. Kocht je in het jaar 2000 nog een gemiddeld huis voor iets meer dan 170.000 euro, kwam dat bedrag afgelopen december uit op ruim 330.000 euro.
Dat is lastig als je een huis wil kopen, maar door de hoge prijzen en beleidskeuzes van jaren geleden is het niet alleen dringen geblazen op de markt voor koopwoningen. Ook (sociale) huurwoningen zijn erg lastig te vinden.
En dat is te zien in de cijfers. Volgens berekeningen van onderzoeksbureau ABF is het woningtekort opgelopen tot 331.000 huizen. Dat tekort betekent niet alleen dat het voor mensen lastig is om te verhuizen, maar ook dat er daadwerkelijk mensen zonder dak zitten. (Boerop, 2021)
Huizenprijzen schieten omhoog, vaak boven de vraagprijs verkocht
In heel Nederland, dus ook in Hollands Kroon, neemt de oververhitting op de huizenmarkt, en dan vooral in de middensector, enorm toe. Huizen die te koop staan in het segment 180.000 euro t/m 350.000,- euro gaan vaak voor veel meer geld van de hand dan waar ze te koop voor staan.
Makelaar Louise Heddes: “Alle huizen in verschillende prijs klasse zijn zo verkocht dat komt omdat de hypotheek bizar laag is. Alles gaat zelfs boven de vraagprijs weg. En ook giga erboven. Voor een starter moeilijk om te kopen ondanks de nieuwe regel vanaf 1-1-21. Was een huis voor 195 is verkocht voor ruim 230. Zijn maar een paar huizen die al ff te koop staan.” (Hollandskroonactueel, 2021)
Hypotheekrente op historisch laag niveau, maar stijging lijkt in aantocht
De hypotheekrente op tien jaar staat gemiddeld op 1,06 procent, volgens cijfers van financieel adviseur De Hypotheker. Bij grootbank ABN AMRO komt die zelfs op 1,01 procent terecht, leert een rondgang van NU.nl. Het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) en de coronacrisis liggen aan de basis daarvan. (Lent, 2021)
Den helder op kop bij stijging woningprijzen
De gemeenten met de grootste prijsstijgingen van het afgelopen jaar zijn Delfzijl en Den Helder, met beiden 13,4 procent gemiddeld op jaarbasis. Uit de analyse van Maandalert Woningmarkt blijkt dat de prijzen van de woningen in Nederland stegen met 9,8%. Dit betreft de gemiddelde stijging van alle woningtypes in alle gemeenten. Deze stijging is fors en vergelijkbaar met die van 2019. Opvallend is echter dat er een verschuiving optreedt in de stijgingen per gemeente.
“Door de opdrogende huizenmarkt in de vier grote steden zien we al enige tijd dat veel huizenkopers uitwijken naar randgemeenten. Hoewel vorig jaar sprake was van een lichte stijging van het woningaanbod in de grote steden, blijft de vraag voorlopig nog vele malen groter dan het aanbod”, benadrukt Jaap van Dijk, franchisenemer van De Hypotheker in Den Helder. (Regionoordkop, 2021)
woningmarkt blijft ondanks zwakke economie presteren
De woningmarkt zal ook in 2021 goed presteren, waardoor rekening gehouden moet worden met een gemiddelde prijsstijging van 5 procent. Dat schrijft het ABN AMRO Economisch Bureau dinsdag. De denktank verwacht pas een drukkend effect van de zwakke economie op de woningmarkt zodra hogere werkloosheid zich laat gelden.
Volgens het ABN AMRO Economisch Bureau werken de prijsstijgingen van de afgelopen zes maanden door in de prijzen van woningen in 2021, waardoor er sprake is van een zogeheten overloopeffect. Daarnaast is het consumentenvertrouwen nog niet erg aangetast en is de komst van vaccins voor velen een geruststellend vooruitzicht. (nu.nl, 2021)
Vrijstelling overdrachtsbelasting woningkopers tot 35 jaar
Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. (Rijksoverheid, 2021)
Woningmarkt in Hollands Kroon
Bent u nieuwsgierig naar de woningmarkt in de Hippolytushoef? Fontys makelaardij kunt u alles vertellen over de woningmarkt in de Gemeente Hollands Kroon en de Hippolytushoef. download in de onderstaande link alvast de cijfers van de woningmarkt in de gemeente Hollands Kroon.
Bron: Woningmarktcijfers.nl