Aankoopmakelaar
Bent u van plan binnenkort een eigen woning te kopen? Zeker met het kopen van een woning kunt u een hoop vragen hebben. Bijvoorbeeld, waar moet je beginnen met het kopen van een huis en wat komt er bij kijken? Kort gezegd doorloopt u in ieder geval de volgende stappen naar de koop van uw droomhuis. Ten eerste bepaalt u uw budget en gaat u zich oriënteren op de huizenmarkt, vervolgens bezichtigen en bieden. U tekent de koopovereenkomst en laat eventueel een bouwkundige keuring uitvoeren. Als laatste sluit u de hypotheek af en vind de overdracht plaats bij de notaris.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan daarom begeleidt en ondersteund Fontys makelaardij u graag bij het aankoopproces van uw droomwoning. Maak snel een afspraak met een van onze medewerkers die de woningmarkt als geen ander kent en u graag verder helpt met de zoektocht naar uw droomhuis.
Haal alles uit uw bezichtiging
Zodra u op huizenjacht gaat zal u vaak op bezichtig gaan bij eventueel uw toekomstige woning. Bij een bezichtiging is het belangrijk alles goed in uw op te nemen en de juiste vragen te stellen. De bezichtiging is het moment om de woning te beoordelen waar u vaak maar kort de tijd voor krijgt. Bereid u daarom goed voor als u naar een bezichtiging gaat. Hieronder vindt u een aantal tips om zoveel mogelijk uit u bezichtiging te halen.
TIP 1: Neem een vriend/vriendin, kennis of familielid mee naar de bezichtiging. Twee zien, horen en weten meer dan één.
TIP 2: Vraag tijdens de bezichtiging of het huis gebreken heeft en kijk zelf ook goed rond. Als koper heb je een onderzoeksplicht en de verkoper heeft een mededelingsplicht.
TIP 3: Ga niet bezichtigen als het donker is. Overdag zie je hoe het daglicht in de woning valt.
TIP 4: Loop of rij na de bezichtiging nog even door de wijk. Zo krijg je een goede eerste indruk. Is dit een buurt waar je graag zou willen wonen?
TIP 5: Maak voldoende foto’s van de woning om dit op een later moment van de dag terug te kijken.
Landelijk vastgoedobject
Bij het aankopen van een landelijk vastgoedobject komen er extra zaken kijken. U kunt hierbij denken aan de bestemming van het object. Vaak rust er op een agrarische bestemming op de woning. Als dit veranderd dient te worden kost dit extra tijd en geld. Ook kunt u, naast de regels van de gemeente, te maken krijgen met eisen van de provincie. Fontys makelaardij heeft ook op het gebied van landelijk vastgoed de juiste experts in dienst op u op een deskundige manier te adviseren en te begeleiden.
Appartement kopen
Als u geïnteresseerd bent in een appartement, zijn er extra dingen om rekening mee te houden. Bij een appartement koopt u namelijk een stukje mede-eigendom van het complex, en het recht voor het gebruik van uw eigen woning. U wordt lid van de Verenging van Eigenaars, de VvE. De VvE legt in een splitsingsakte vast waar u rekening mee dient te houden, en hoe de verdeling van de kosten van bijvoorbeeld het onderhoud van de gezamenlijke ruimtes geregeld is. Bij sommige appartementen is er sprake van een ballotageregeling. Hierbij bepaald de VvE wie er in een complex komt te wonen.
Fontys makelaardij beschikt over de juiste mensen binnen ons team, om u goed van dienst te zijn bij het aankopen van een appartement.
Bouwkundige keuring
Om meer zekerheid te krijgen bij het kopen van een woning kunt u een bouwkundig rapport aanvragen. Een bouwkundig rapport geeft een duidelijk beeld van de staat van het huis die u wilt kopen. Zeker bij een ouder woning raden wij aan een bouwkundige keuring uit te voeren om eventuele verborgen gebreken aan het licht te brengen.
Aardgasvrij in 2050
In Nederland zijn we steeds meer bezig met het milieubewuster en duurzaam leven. Ook in de woningbouw valt veel te verduurzamen. Zo is er een plan om in Nederland aardgasvrij te zijn in 2050.
Het gebruik van aardgas zorgt namelijk voor een grote CO2-uitstoot. Te veel CO2-uitstoot zorgt ervoor dat de temperatuur op de aarde stijgt. De gevolgen van deze temperatuurstijging zijn zó groot dat wereldwijd besloten is om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarom is er een plan om onze woningen op een andere manier te gaan verwarmen en naar een alternatief voor het koken op aardgas.
​
Welke alternatieven zijn er?
Er is een mogelijkheid om over te stappen op duurzame energiebronnen zoals stadswarmte of zonne-energie dit vermindert de CO2-uitstoot.
Zonnepanelen
Zonne-energie is de energie van de zon in de vorm van warmte en licht. Deze energie, samen met de secundaire vormen zoals windenergie, waterkracht en biomassa vormt meer dan 99,9% van alle hernieuwbare energie op aarde. De zon is een schone energiebron die nooit opraakt. U kunt zelf de energie van de zon benutten met zonnepanelen of een zonneboiler op je dak.
Tegenwoordig gebeurt het ook op veel grotere schaal: van zonneparken in Nederland tot grote zonnecentrales in Spanje, Duitsland en de VS of zelfs in de woestijn.
Stadsverwarming
Met stadswarmte zorgen we op een andere manier voor warm water en de de verwarming in huis. Zo zijn we steeds minder afhankelijk van gas en gaan we beter om met het milieu.
Hoe werkt het?
Bij stadswarmte wordt gebruik gemaakt van de warmte die vrijkomt in elektriciteitscentrales of bijvoorbeeld bij het verbranden van afval. Deze warmte is een vorm van energie die wordt gebruikt om water te verwarmen dat via het warmtenet naar woonwijken en bedrijven wordt geleid. Hier wordt dit vervolgens gebruikt voor de verwarming van het huis en het warme water uit de kraan en douche. Afgekoeld water stroomt vanuit je huis weer terug naar het warmtenet waar het opnieuw wordt opgewarmd.
De voordelen
Stadswarmte is zeer milieuvriendelijk. Omdat er geen aardgas meer gebruikt wordt voor de verwarming van uw woning en het water, heb je ook geen cv-ketel, boiler of geiser meer nodig. U hoeft zelf dus ook niet meer op het onderhoud van de apparatuur te letten. Stadswarmte is duurzaam, makkelijk en toekomstbestendig.
De eerste stappen naar een duurzame woning
1. Woning isoleren
Een goed geïsoleerd huis is comfortabel en energiezuinig en dat bespaart uiteindelijk veel geld.
Denk hierbij aan:
​
-
Spouwmuurisolatie
De spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kunt u door een gespecialiseerd bedrijf laten opvullen met isolatiemateriaal. Het is de goedkoopste en snelste manier om muren te isoleren. De meest gebruikte isolatiematerialen voor een spouwmuur zijn glaswol, steenwol of EPS-parels.
​
-
Vloerisolatie
Met goede vloerisolatie verbruik je op jaarbasis gemiddeld 320 m³ minder gas. Zo bespaart u flink wat geld. Vloerisolatie is makkelijk aan te brengen in een hoge kruipruimte. Maar ook zonder (of met lage) kruipruimte is het mogelijk.
-
Dakisolatie
Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. Voor dakisolatie zijn verschillende materialen te gebruiken, zoals: glaswol dekens, gespoten glaswol, PUR en PIR isolatieplaten. Het belangrijkste is de isolatiewaarde van het materiaal (uitgedrukt in een Rc-waarde), hoe hoger hoe beter.
​
-
Isolatieglas
Enkelglas of dubbelglas kun je het beste vervangen door HR++-glas en tegenwoordig heb je zelfs triple-glas (driedubbel glas). Triple-glas isoleert weer beter dan dubbelglas.
2. Aanschaf van een (hybride) warmtepomp
Een warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem (grondwater/ aarde). Deze energie wordt door een warmtepomp met een hoog rendement omgezet in warmte voor een comfortabele temperatuur voor de verwarming van uw woning en/of voor het verwarmen van tapwater.
Een warmtepomp is een goed alternatief voor de cv-ketel, wanneer u overweegt uw huis te verwarmen zonder gas. Tevens bestaat er een hybride warmtepomp, deze werkt in combinatie met je cv-ketel.
3. Zonnepanelen
Door het aanschaffen van zonnepanelen wek u uw eigen zonne-energie op. Je ziet het tegenwoordig steeds vaker. Deze investering is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.
Wat is een zonnepaneel?
Zonnepanelen zijn panelen die meestal op het dak van de woning worden geplaatst. De panelen zorgen voor groene energie. De gewonnen elektriciteit uit het zonnepaneel wordt doorgezet naar de meterkast en voorziet de woning van stroom. Het maakt een duurzame bron van energie.
Wat leveren zonnepanelen op?
Het rendement van zonnepanelen is niet alleen afhankelijk van het vermogen van de panelen. Ook het aantal panelen, de kwaliteit van de omvormer, de hellingshoek van het dak en de aanwezige schaduw speelt een rol. Gemiddeld wordt de aanschafprijs van de zonnepanelen in ongeveer 7 jaar terugverdiend. Met 10 zonnepanelen kunt u ongeveer 78% van de totale stroombehoefte van uw huishouden opwekken.
4. Subsidie aanvragen
Vanaf 1 januari 2021 kun je als woningeigenaar gebruik maken van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing). Om deze subsidie te krijgen moet je minimaal twee verduurzamingsmaatregelen nemen. Dit kunnen twee isolerende maatregelen zijn, maar het mag ook een isolerende maatregel en een investering in een warmtepomp zijn.